Cara Nak Buat Keropok Lekor Asli
Satukan bahan kisar bersama tepung ubi dan tepung gandum. - 1 12 sendok teh garam tambahkan jika kurang asin.
Cara Buat Keropok Lekor Asli Terengganu Di Rumah Youtube
Uli sampai jadi la macam ni.

. Resep diadaptasikan dari Wikipedia Malaysia - Keropok Lekor. Keropok lekor yang dah direbus dan separuh goreng boleh disimpan beku. Letak sedikit minyak masa nak gentel kat pelapik supaya tidak melekat.
Tepung yang dah siap uli. CARA PENYEDIAAN KEROPOK LEKOR CRISPY. Dengan ada resipi ini kita boleh cuba buat sendiri di rumah dengan resepi yang ringkas dan senang.
Kami ada mengadakan Kursus membuat Keropok Lekor bagi mereka yang betul-betul berminat untuk mengetahui rahsia pembuatan keropok lekor asli terengganu. Pastikan keropok tenggelam dalam minyak. Tapi korang tahu tak sebenarnya senang je nak buat keropok lekor ni.
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan bentukkan menjadi saiz keropok lekor yang biasa dijual di kedai. Guna ikan sardin atau ikan selayang. Cara Membuat Keropok Lekor.
Boleh goreng terus atau rebus duluNak goreng selepas rebus pun boleh makan yang rebus camtu je pun boleh. Malah prosesnya tidak sukar dan tidak mengambil masa yang lama pun. Air asam jawa garam dan belacan secukup rasa.
Keropok lekor yang lepas uli tadi terus goreng. Sebelum tu panaskan air hingga mendidih dan masukkan keropok tadi jgn. Kami bawakan resepi keropok lekor dan sos pencicah asli Terengganu khas buat anda.
Kisar isi ikan dengan sedikit air agak-agak sehingga boleh dikisar. - 300 gram fillet ikan kuwe resep asli 1 kg ikan parangkembung - 200 gram tepung sagu resep asli 500 gram tepung sagu - 100 ml air es resep asli 125 ml - 2 potong kecil es batu. Bersihkan ikan dan buang tulangnya.
Masukkan dlm food prosessor kisar hingga hancur dan masukkan garam dan. Ini kali pertama dia cuba membuat keropok lekor dan sos pencicah sendiri. Jom belajar buat sendiri keropok lekor.
Sementara anda membaca resepi di bawah anda mungkin akan perasan bahawa keropok lekor ini nanti tidak dimasak dengan cara biasa iaitu menggunakan minyak masak tetapi. Diamkan sebentar dan potong serong atau sesuai selera. Panaskan air dalam periuk dan rebus.
Kemudian kisar bersama air garam dan juga ajinomoto. Pastikan keropok yang direbus dah timbul baru diangkat dan gaul dengan minyak masak. Masih ha dah belajar sukan lagi dah eh okey kita buat doh yang apa tu orang kata lembik lembik okey lebih susah daripada ni kan aa lebih susah sebab benda ni kita tengok macam mudah macam mudah banyak tak untuk permulaan Okey parking je.
Hai semua ok harini aku share cara aku buat keropok lekor guna ikan kembung ja sebab ikan ni tengah murah sekarang ni nak buat dia simple guna 4 bahan saj. Uleni hingga kalis. Bila keropok dah kembang bolehlah angkat dan hidang dengan sos pencecah.
Cara cara penyediaan. Resepi keropok lekor. Alangkah seronoknya buat keropok lekor sendiri.
Sentiasa balik-balikkan keropok api pula jangan kuat takut hangit. Jadi lepasni kalau stock keropok lekor dah tak ada dekat rumah korang boleh je buat sendiri. Panaskan air hingga mendidih dan rebus keropok lekor hingga masak.
Satukan semua bahan dan uli hingga menjadi sebati. Bisa di coba di rumah yaa. Anda akan di ajar cara membuat keropok secara komersil menggunakan mesin untuk mengadun dan berpeluang menggetel keropok dengan tangan anda sendiri.
Resepi ini telah dikongsikan oleh Zaky Mat Ali dan telah mendapat banyak likes di Facebook. Mula-mula sekali siang ikan buang semua tulang dan basuh bersih-bersih. Lalu rebusk keropok lekor yang telah dibentuk tadi dalam air yang dipanaskan.
Selepas itu letak sedikit minyak untuk bagi doh licin. Tak perlu tunggu keropk lekor frozen atau ke pasar malam. Bila dah sebati bentuk mengikut saiz kesukaan masing-masing.
Uli sehingga menjadi doh. Cara Nak Simpan Dalam Peti Sejuk. Sekarang anda tidak perlu lagi beli keropok lekor di luar kerana ia boleh disediakan di rumah dengan mudah.
Asingkan isi ikan dr tulangnyapotong kecil2 ye. Kemudian bentuk panjang-panjang seperti kita membuat pempek. Bila nak makan boleh dipanaskan bila-bila masa yang anda mahu.
Uli sampai tidak melekat pada tangan. Resepi Keropok Lekor dan Sos Pencicah Asli Terengganu. Kisar sampai hancur isi ikannya.
Okey sekarang ni kita sedang tengok aa keropok lekor. Bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak dan senang je nak cari. Panaskan minyak dan goreng.
Gaul semua bahan-bahan sukatan air garam tu agak agak la. Dah dapatkan texture yang halus masukkan dalam bekas seperti besen besar supaya mudah untuk kita menguli. Buat yang teringin nak makan keropok lekor dan boleh buat sendiri dah.
Nah jika sudah mengapungangkat dan tiriskan. KEROPOK LEKOR HOMEMADE BAHAN-BAHAN 500 gram isi ikan sardin atau ikan selayang 2 ulas bawang putih Sedikit garam 2 cawan tepung ubi. Sebab keropok lekor Terengganu je yang rasa ikan dan sedap.
Resepi Keropok Lekor Asli Dari Terengganu Benar Benar Original Dari Dapur Kak Tie Makanan Resep Asam Jawa
Resepi Keropok Lekor Food Malaysian Food Savory Snacks
Cara Buat Keropok Lekor Homemade Ringkas Tak Guna Banyak Bahan Myresipi
Comments
Post a Comment